Skupština SRD „Kotor Varoš“ odbacila odluku resornog ministarstva

Autor: Slaven Šubara / Datum: 15.03.2017. 09:00

Na vanrednoj sjednici Skupštine Sportsko-ribolovnog društva /SRD/ „Kotor Varoš“ jednoglasno je odbačena odluka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske o davanju privremene dozvole za gazdovanje ribolovnom zonom u gornjem toku rijeke Vrbanje novoosnovanom Sportsko-ribolovnom društvu /SRD/ „Golubić“ iz Šipraga.

Predsjednik SRD „Kotor Varoš“ Samir Skopljak je istakao da Rješenje, kojim se kotorvaroškim ribolovcima oduzima dio voda bez konkursa i na osnovu lobiranja, nije mogao potpisati bez ovlaštenja Skupštine društva, najvišeg zakonodavnog tijela.

„Tražimo od resornog ministarstva da preispita svoju odluku i analizira sve navode koji su uticali na oduzimanje pomenute ribolovne zone našem Udruženju, a zatim ju bez osnova dodijeli SRD „Golubić“, koje isključivo radi na podjeli voda i članstva“, rekao je Skopljak.

45 prisutnih delegata je složno u ocjeni da se nanijela velika šteta SRD „Kotor Varoš“, koje je osnovano 1926. godine i ispunjava sve zakonom predviđene obaveze prema lokalnoj zajednici i resornom ministarstvu.

„Redovno organizujemo takmičenja, poribljavamo rijeku Vrbanju, a zahvaljujući našem angažmanu kotorvaroška kotlićijada je postala najmasovnija u Republici Srpskoj. Imali smo tri inspekcijske kontrole u protekloj godini i nijedna nije utvrdila nepravilnosti u radu, tako da ćemo uputiti zahtjev Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS da preispita svoju odluku“, zaključio je Skopljak.

Član Upravnog odbora Sportsko-ribolovnog saveza /SRS/ Republike Srpske Milovan Živković je, zajedno sa predsjednicima SRD „Čelinac“ i SRD „Banjaluka“, prisustvovao skupštini i u ime saveza pružio bezrezervnu podršku SRD „Kotor Varoš“ u nastojanjima da se dio njihovih ribolovnih voda ne ustupi na korišćenje novoformiranom društvu iz Šipraga.

„Neophodno je u što kraćem roku uputiti novi zahtjev prema ministarstvu, sa kompletnom dokumentacijom, ali i prema lokalnom parlamentu, da se oni izjasne o novonastaloj situaciji“, rekao je Živković.

Nakon što je SRD „Golubić“ dobilo privremenu dozvolu od nadležnog ministarstva za gazdovanjem rijeke Vrbanje od Kruševa Brda do Obodnika odmah je uvelo zabranu ribolova na Dubočkoj i Demićkoj rijeci zbog poribljavanja, a nedavno su zvanično otvorili novu ribolovnu sezonu, ističući da im je cilj čišćenje, čuvanje i poribljavanju rijeke Vrbanje i njenih pritoka. 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…