Služen parastos za poginule borce u Vigošti

Autor: Slaven Šubara / Datum: 14.08.2016. 15:27

Prisluživanjem svijeća, polaganjem cvijeća na spomen-obilježje i služenjem parastosa, danas je obilježeno 24 godine od stradanja srpskih vojnika u Vigošti kod Kotor Varoša, koje su 1992. godine iz zasjede ubili pripadnici muslimasko-hrvatskih snaga.

Parastos za poginule borce služio je sveštenik vrbanjačke parohije Mirko Batar, a zatim se okupljenima obratio predsjednik opštinske Boračke organizacije Gosto Trivunović, koji je istakao da su Srbi u Vigošti ubijeni na kukavički način, kako ne dolikuje vojničkom kodeksu. 

"Svima nam je poznato da je srpskom narodu nametnut protekli rat jer smo morali da se branimo, a zahvaljujući našim borcima i policiji opstali smo na svom ognjištu", rekao je Trivunović. 

Sedamdesetosmogodišnji Nedeljko Đukić iz Maslovara, koji je u Vigošti izgubio dvadesettrogodišnjeg sina Obrada, kaže da je bol zbog poginulog jedinca i 24 godine kasnije jednaka. 

"Teško mi je zbog gubitka sina, ali vjerujem u Republiku Srpsku i njen opstanak", rekao je Đukić i dodao da bi trebalo povesti veću brigu o pružanju zdravstvene zaštite porodicama poginulih boraca. 

Ubistvo 13 Srba dogodilo se u jutarnjim časovima 14. avgusta 1992. godine, kada je mučki napadnut kombi koji je prevozio hranu borcima i koji je trebalo da ih doveze na zasluženi vikend. 

Tada su poginuli Vlado Božičković, Nedeljko Čupić, Stamenko Dubočanin, Obrad Đukić, Budimir Kuzmić, Radovan Lujić, Zoran Malijević, Milorad Narić, Miroslav Pešević, Veseljko Šebić, Miroslav Tepić, Zoran Vasiljević i Slobodan Vučanović. 

Od 27 vojnika u kombiju, povrede nije zadobio samo jedan, a osim 13 poginulih, isto toliko boraca teže je ranjeno. 

Među poginulima je i dvedesetogodišnji Budimir Kuzmić iz Obodnika, koji je bio redovni vojnik na odsluženju vojnog roka u Banjaluci, dok je Vjekoslav Smiljić, čije rane ljekari nikada nisu uspjeli da zaliječe, umro od posljedica. 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…