Služen parastos u Serdarima

Autor: Slaven Šubara / Datum: 18.09.2017. 09:52

Kod spomen-obilježja u selu Serdari, opština Kotor Varoš, služen je parastos za 16 Srba, koje su prije 25 godina ubili pripadnici hrvatsko-muslimanskih snaga.

Parastos za ubijene članove porodica Serdar, Tepić i Bencuz služio je paroh vrbanjački Mirko Batar uz sasluženje sveštenstva, a vijence na spomen-obilježje položila je rodbina žrtava, načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan, predsjednik opštinske Boračke organizacije Gosto Trivunović.

Njihova zajednička poruka bila je da je zločin u Serdarima jedan od najvećih i najstrašnijih, jer je počinjen nad nedužnim civilima, te da nikada ne smije biti zaboravljen.

“Svake godine se okupljamo ovdje da obilježimo ovaj dan. Svaki put je on jednako tužan i težak, ali ovdje smo kako da braću i sestre ne bi zaboravili. Onome ko ne vidi svoju prošlost piše se loša budućnost”, istakao je Trivunović.

Zločin u Serdarima jedan je od najvećih i najmonstruoznijih koji su počinjeni na području kotorvaroške opštine. Najmlađa žrtva zločina u Serdarima imala je četiri, a najstarija 60 godina.

U napadu na Serdare u zoru 17. septembra 1992. godine ubijeni su Branko /60/, Bosiljka /53/, Jelenko /31/, Radmila /21/, Slavko /60/, Danka /54/, Drago /47/, Mirko /31/, Slaviša /22/ i Spomenka Serdar /19/, LJubica /40/, Slobodanka /12/ i Snježana Tepić /4/, Nikola Dukić /40/ i Slavko /55/ i Slavojka Bencuz /21/.

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Fikreta Planinčića na 11 godina zatvora za zločin u Serdarima, dok su Sead Menzil i Mirsad Vatrač oslobođeni, iako su i oni prvostepenom presudom bili osuđeni na 11, odnosno 10 godina zatvora.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…