Služen parastos u Vigošti

Autor: Slaven Šubara / Datum: 15.08.2018. 08:20

U prisustvu rodbine, služenjem parastosa, polaganjem cvijeća na spomen obilježje i paljenjem svijeća u Vigošti kod Kotor Varoši obilježena je 26- godišnjica od stradanja 14 srpskih boraca koji su ubijeni u zasjedi u ovom mjestu, a ranjeno 13 njihovih saboraca.

U jutarnjim časovima 14. avgusta 1992. godine, mučki u neprijateljskoj zasjedi u Vigošti je napadnut kombi koji je prevozio hranu borcima i koji je trebalo da doveze borce na zasluženi vikend.

Nakon parastosa, koji je služio jerej Mirko Batar, prisutnima se obratio predsjednik opštinske Boračke organizacije Gosto Trivunović, koji je istakao da srpski borci koji su dali živote za odbranu svog naroda i Republike Srpske nikada neće biti zaboravljeni, te da nije bilo vojske i boraca Republike Srpske ne bi bilo ni srpskog naroda, i gdje bi bio danas Kotor Varoš. Na području Kotor Varoša stradalo je 305 boraca, a oko 630 boraca ranjeno, koji su danas invalidi od prve do deste kategorije. Nakon 25 godina od zločina ne smijemo zaboraviti, ali hrišćanski je oprostiti, istako je Trivunović.

Prilikom napada na kombi u kojem su se nalazili borci, koji su se sa smjene vraćali kućama, mučki iz zasjede su ubijeni Miroslav Pešević, Budimir Kuzmić, Obrad Đukić, Slobodan Vučanović, Milorad Narić, Stamenko Dubočanin, Veseljko Šebić, Nedeljko Čupić, Vlado Božičković, Radovan Lujić, Miroslav Tepić, Zoran Vasiljević i Zoran Malijević, dok je kasnije nikada nezaliječeni od posljedica ranjavanja preminuo Vjekoslav Smiljić.

Na spomen-obilježje stradalim položeni su vijenci, a pomenu su prisustvovali načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan i zamjenik načelnika Mladen Trivunović, načelnici odeljenja u opštinskoj upravi,  predstavnici Policijske stanice Kotor Varoša, te porodice poginulih srpskih oficira.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…