Služen parastos za poginule pripadnike Kotorvaroške brigade Vojske Republike Srpske

Autor: Slaven Šubara / Datum: 12.06.2018. 09:25

uženjem parastosa i polaganjem vijenaca kod Spomen-obilježja poginulim borcima u Kotor Varošu danas je obilježeno 26 godina od formiranja Prve lake kotorvaroške pješadijske brigade, čijih je 109 pripadnika dalo život za odbranu Republike Srpske.

Parastos za poginule borce služio je jerej Živko Ilić koji je istakao da je Prva laka kotorvaroška pješadijska brigada imala izuzetan značaj u sudbonosnim vremenima jer je zaštitila Srbe na ovom području i pomogla odbrani Republike Srpske.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Gosto Trivunović istakao je da su 363 pripadnika Kotorvaroške brigade teže ili lakše ranjena u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

“Da nije bilo njih danas ne bismo živjeli u slobodi koju imamo. Uvijek smo kao prioritet stavljali borbu za status onih koji su učestvovali u ratu, čineći sve da borcima i drugima iz boračke populacije omogućimo stabilnost, posebno izgradnjom stambenih objekata”, naglasio je Trivunović.

On je pročitao i pismo komandanta Kotorvaroške brigade pukovnika Vojina Ubiparipa u kojem se naglašava da nikada ne smiju biti zaboravljeni oni koji su ugradili sebe u “granični kamen” otadžbine i  zadužili nove generacije:

Svim pripadnicima Kotorvaroške brigade Vojske Republike Srpske čestitam 11. jun – Dan brigade.

Na ovaj dan, ali i na svaki drugi, moramo se setiti srpskih vitezova, najboljih sinova kotorvaroškog kraja, koji su svoje živote položili na oltaru Otadžbine.
Njihovu decu i njihove porodice ne smemo zaboraviti, jer su oni deca i porodice najboljih među nama.

Na ovaj dan moramo se setiti i svih naših ranjenih boraca i ratnih vojnih invalida, koji su herojski branili naša ognjišta i sa pesmom na usnama jurišali na neprijatelja, koji je želeo da nam se ponovo dese novi pokolji našeg naroda, novi Jasenovci, Jadovna, Prebilovci…

Ponosan sam i biću ponosan dok sam živ na moje borce, koji su hrabro, časno i junački branili srpsku zemlju i pod mojim komandom sačuvali opštinu Kotor Varoš od najezde mudžahedinskih krvnika u zoni odgovornosti Kotorvaroške brigade VRS. Ti junaci, sledbenici su najslavnijih tradicija srpske vojske i država Republika Srpska mora im posvetiti posebnu pažnju.

Nismo okaljali uniformu, nismo okaljali čast 1. Krajiškog korpusa, Vojske Republike Srpske i jedinice čiji smo bili pripadnici.

Apelujem na sve vas braćo i sestre, da čuvate Republiku Srpsku kao zjenucu oka, jer je za nju živote dalo više od 20.000 najboljih srpskih sinova i kćeri.
Nema te politike, političkog ili bilo kojeg drugog interesa koji može biti iznad i ispred Republike Srpske.

Krv naših junaka, koja je prolivena za Republiku Srpsku, obavezuje nas na jedinstvo, bratsku ljubav i slogu, koja nam je potrebna da bi sačuvali našu mladu srpsku državu i kako bi je stabilnu i jaku mogli ostaviti u amanet budućim generacijama.

Živela Republika Srpska!

RATNI KOMANDANT KOTORVAROŠKE BRIGADE VRS:
PUKOVNIK VOJIN UBIPARIP

Vijence kod Spomen-obilježja položile su delegacije opštinske Boračke organizacije i opštine Kotor Varoš.

Izvor: glaskotorvarosa.com

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…