Snijeg prouzrokovao velike štete i u malinjacima, prinos prepolovljen

Autor: Slaven Šubara / Datum: 20.04.2017. 12:07

Proljećni snijeg napravio je veliku štetu u malinjacima u planinskom području kotorvaroške opštine. Malinari kažu da su pod vlažnim i teškim snijegom pucali rodni pelceri, pa se pribojavaju da bi šteta na prinosima mogla biti veća od 50 odsto.

– Štete će sigurno biti, jer su na određenim područjima pod težinom snijega polomljene sadnice. To se odnosi na malinjake u Grabovici, Maslovarama i Obodniku gdje je palo više snijega. Malinari u Kotor Varošu i Zabrđu strahuju od novih mrazeva i temperature u minusu jer su malinjaci u blizini rijeke – rekao je predsjednik “Malinar” Aleksandar Stanić.

Malinari tvrde da  ne pamti ovakvu nepogodu, dodajući kako su  cijelu noć  pokušavajući da zaštite maline.

Prema Stanićevim riječima sadnice maline nalaze se u fazi pupanja i ubrzo slijedi proces cvjetanja, koja je veoma osjetljiva na vremenske neprilike poput ovih u posljednjih nekoliko dana.

– Samo kasna sorta “polka” se drži dobro i nije ugrožena, dok je situacija kritična sa zasadima “vilameta” i “mikera”.

Obratićemo se opštinskoj Poljoprivrednoj službi da njihovi stručnjaci izađu na teren i pomognu nam u prevazilaženju ove situacije – dodao je Stanić.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…