Stiže pravda za srušene đačke snove kotorvaroških učenika

Autor: Slaven Šubara / Datum: 27.06.2018. 09:58

Roditeljima jednog odjeljenja đaka iz kotorvaroške Osnovne škole “Sveti Sava”, koji su prije šest godina uplatili novac za ekskurziju na koju njihova djeca nikada nisu otišla, danas će biti isplaćeno ukupno 15.375 maraka.

Škola je, na osnovu šest pravosnažnih i izvršnih sudskih presuda, dužna da za propalu ekskurziju roditeljima učenika iz pet odjeljenja centralne škole i jednog u Vrbanjcima isplati oko 78.000 maraka osnovnog duga i kamata, kao i sudske troškove koji iznose oko 19.000 maraka.

U Ministarstvu finansija RS, na čiju adresu su još u maju prošle godine poslata dva rješenja o izvršenju, potvrdili su da je realizacija jednog u toku, dok za drugo rješenje, kako kažu, još nisu dobili obavještenje suda da je pravosnažno.

Advokat koji je zastupao roditelje Tihomir Tepić, čije je dijete takođe oštećeno u ovom slučaju, kaže da konačno počinje isplata za 18 roditelja.

On je istakao da je na prelazni račun jednog odjeljenja prošlog četvrtka uplaćeno 15.375 maraka, te da su roditelji obaviješteni da danas dođu u banku da preuzmu novac.

– Svako će dobiti 760 maraka, odnosno 380 KM osnovnog duga i isti iznos kamate, dok se preostali iznos odnosi na sudske troškove – pojasnio je Tepić i dodao da je juče potpisao dostavnice i za preostala četiri rješenja o izvršenju koja su odobrena prošle sedmice i koja će biti upućena Ministarstvu finansija na izvršenje.

Iako su roditelji izvojevali pravnu bitku i konačno dobijaju nadoknadu materijalne štete, suze djece i razočarenje zbog propale ekskurzije niko ne može da plati.

– Tuga naše djece i ukradene uspomene su nešto najteže i godinama nakon toga oni nisu zaboravili šta su preživjeli. Maštali su o tom putovanju, spakovali kofere, a onda je neko odlučio da im sve to uskrati. To je nešto što nema cijenu i nadam se da nikada nijedno dijete više neće doživjeti tako ružno iskustvo koje je ostavilo gorčinu u svima nama – rekao je Tepić i dodao da mu je žao što se opština i škola nikada nisu odazvale pozivima roditelja da ovaj problem riješe mimo sudskog postupka.

Roditelji stotinjak osnovaca uplatili su 2012. po 380 maraka za ekskurziju u Budvi, za koju je škola angažovala Turističku agenciju “Big nec” iz Banjaluke. Međutim, agencija nije uplatila aranžmane, iako je od škole uzela novac koji su prikupili od roditelja, zbog čega je ekskurzija otkazana veče prije planiranog polaska. Roditeljima novac nije vraćen, zbog čega su tužili školu i agenciju “Big nec”. (glas srpske)

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…