Suđenje specijalcima: Odbijen zahtjev za izuzeće sudija

Autor: Slaven Šubara / Datum: 03.02.2017. 14:47

Okružni sud Banjaluka odbio je zahtjev odbrane za izuzeće sudskog vijeća u predmetu protiv suspendovanih specijalaca MUP-a RS, optuženih za pljačku 616 548 KM iz blindiranog kombija “Sektor sekjuritija” na autoputu Banjaluka – Gradiška.

U optuženičkoj klupi nalaze se specijalci Vladan Malić, Goran Paraš i Aleksandar Popović, te civil Oleg Banda. Izuzeće sudija na prošlom ročištu zatražili su advokati Jadranka Ivanović i Jasminka Jovišević, branioci trojice optuženih, iz razloga što sumnjaju u nepristrasnost vijeća, ali i zbog činjenice da je to vijeće ranije učestvovalo u donošenju odluke koja se može pobijati.

Ipak, zahtjev odbrane odbijen je na opštoj sjednici Okružnog suda u Banjaluci i u nastavku procesa specijalcima će suditi neizmjenjeno vijeće u sastavu Olga Pantić, Srđan Forca i Svjetlana Marić. Upravo je to vijeće krajem godine odbacilo sporazume o priznanju krivice po kome su četvorica optuženih trebali biti osuđeni na ukupno 25 godina zatvora.

Nagodbom, koju su sklopili sa Republičkim javnim tužilaštvom, bilo je predviđeno da se Malić, kao organizator zločinačkog udruženja, osudi na osam godina zatvora, a članovi Paraš i Popović na po šest i Banda na pet godina zatvora. Dogovoreno je i da se od optuženih solidarno oduzme imovinska korist u iznosu od oko 543 000 KM, kao i da plate troškove postupka u iznosu od oko 12 000 KM. Sud je taj sporazum odbio bez ikakvog obrazloženja, a vjeruje se da vijeće nije bilo zadovoljno visinom predloženih kazni, kao i činjenicom da tužilaštvo prilikom sklapanja sporazuma nije tražilo izjašnjenje oštećenih, odnosno “UniCredit” banke i zaštitara “Sector securitya” Đurađa Bajića, koji je u pljački ranjen u rame.

S druge strane prihvaćeni su sporazumi po kojima su svjedoci pokajnici u ovom predmetu pravosnažno osuđeni na četiri godine zatvora. Danijel Kuzmić, radnik „Sector securitya“ koji je u pljački imao ulogu tipera osuđen je na tri godine, a na po šest mjeseci zatvora osuđeni su specijalci Željko Inđić, koji je učestvovao u pljački, i Goran Janjuz, koji je optuženima dao logističku podršku. Razlog za tako male kazne je bilo to što su oni pomogli u otkrivanju zločinačkog udruženja.

Optuženi se terete da su 22. septembra 2015. godine na autoputu Banjaluka – Gradiška, “audijem A6” presreli kolonu vozila koja je u Zagreb prevozila novac “UniCredit” banke. Pucajući iz automatskih pušaka i pod pretnjom “zoljom” razbojnici su naterali obezbjeđenje da otvori blindirani kombi iz koga su ukrali 616.548 KM, a tom prilikom ranjen je vozač kombija Đurađ Bajić.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…