Sud BiH: Ljubiša Vranješ osuđen na sedam godina zatvora zbog navodnih zločina u Kotor Varošu

Autor: Slaven Šubara / Datum: 24.03.2016. 17:31

Sud BiH osudio je Ljubišu Vranješa na sedam godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina počinjenog na području opštine Kotor Varoš.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH ukinuo je 12. januara djelimično presudu Vranješu zbog pogrešne primjene zakona, odnosno zato što je trebalo primijeniti odredbe zakona iz bivše Jugoslavije.

Sud BiH preinačio je odluku u dijelu primjene krivičnog zakona i odluke o kazni, tako da su radnje za koje je Vranješ prvostepenom presudom proglašen krivim, pravno kvalifikovane kao krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142 stav jedan Krivičnog zakona SFRJ.

Vrijeme koje je osuđeni proveo u pritvoru, kao i na izdržavanju kazne po pravosnažnoj presudi Suda BiH, biće uračunato u izrečenu kaznu zatvora.

U preostalom dijelu, presuda Suda BiH od 23. aprila 2012. godine ostala je neizmijenjena.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u aprilu 2012. godine donijelo presudu kojom je Vranješ, bivši pripadnik Centra javne bezbjednosti Banja Luka, osuđen na osam godina zatvora za navodni zločin počinjen 1992. godine u Kotor Varoši.

On je proglašen krivim po Krivičnom zakonu BiH, zbog čega je odbrana podnijela apelaciju Ustavnom sudu BiH, koji je zaključio da je retroaktivna primjena zakona bila na štetu Vranješa i djelimično ukinuo presudu.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…