Sud u Lincu povećao kaznu za zločin u Serdarima

Autor: Slaven Šubara / Datum: 29.09.2017. 09:26

Sud u Lincu povećao je kaznu Nerminu Mujanoviću, državljaninu Austrije poreklom iz BiH zbog ratnog zločina nad Srbima u Kotor Varošu.

On je prošle godine optužen i osuđen na 10 godina zatvora zbog 16 ubistava, 3 pokušaja ubistva, kao i za paljenje kuća tokom rata u BiH.

Sada mu je Sud u Lincu povećao kaznu zatvora na 11 godina zbog zločina koji se desio u septembru 1992. Tada je vojna jedinica kojoj je pripadao Mujanović, u ranim jutarnjim satima, izvele napad na selo Serdari, mahom nastanjeno Srbima, na teritoriji opšine Kotor Varoš. Prema optužnici, u napadu je ubijeno 16 civila, među kojima dvoje djece, i zapaljeno 11 kuća, piše Radio Sarajevo.

Mujanović je tokom ‘90-ih godina došao u Austriju, te nakon nekog vremena dobio i državljanstvo ove zemlje. Tužilaštvo u Lincu pokrenulo je 2011. godine, na osnovu dokaza prikupljenih na 200 stranica, proces protiv Mujanovića.

On je negirao optužnicu, da bi u ponovljenom postupku, kada mu je povišena kazna, potpuno neočekivano priznao zločin.

(EuroBlic)

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…