Svetom liturgijom obilježen Ilindan u Vrbanjcima

Autor: Slaven Šubara / Datum: 03.08.2016. 18:45

U crkvi Svetog proroka Ilije u Vrbanjcima kod Kotor Varoša služena je sveta liturgija, poslije koje je obavljeno lomljenje slavskog kolača, a zatim je litija sa barjacima na čelu obišla oko hrama.

Svetu liturgiju su, u prisustvu velikog broja vjernika, služili arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić, paroh vrbanjački Mirko Batar, paroh jošavački Bogoljub Čanić, sveštenici Damir Vrhovac, Željko Popović i Boban Petrušić.

Paroh vrbanjački Mirko Batar je rekao da je ovo tradicionalan običaj koji okuplja veliki broj parohijana i mještana.
„Sveti prorok Ilija bio jedan od prvih starozavjetnih proroka, veoma moćan u molitvi, ognjen, veliki Božiji ugodnik na čiju molitvu je Bog zaustavio kišu na duži vremenski period pa opet pustio kišu narodu, što govori o njegovoj veličini. Imamo sreću da ga proslavljamo, da se okupljamo oko hrama i prinosimo Bogu molitve za život, zdravlje i napredak parohijana, te za pokoj duša umrlih“, rekao je Batar.

Nakon lomljenja slavskog kolača kumovi crkve Aleksandar Sakan i Željko Petrović sa porodicama priredili su slavski ručak.
Sveti prorok Ilija se tradicionalno obilježava kao zbor u Vrbanjcima.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…