Svjetski dan šuma: Koliki su značaj ovom danu dali Kotorvarošani!?

Autor: Slaven Šubara / Datum: 21.03.2016. 13:50

Širom planete 21. marta obilježava se Svjetski dan šuma radi promovisanja svjesti o značaju i vrijednosti šumskog pokrivača, kao i njegovoj zaštiti.

Tema ovogodišnjeg dana je "Šume i vode", da bi se istakla uloga šuma u očuvanju zdrave vode za piće.

Šume u svijetu pokrivaju 30 odsto ukupnih kopnenih površina, odnosno prostiru se na više od četiri milijarde hektara, a procjene su da neplanskim sječenjem godišnje u svijetu nestane oko 16 miliona hektara šuma.

Kotor Varoš, kao kraj bogat ovim prirodnim resursima trebao bi poseban značaj dati ovom danu.

Međutim, korita rijeka su nam i dalje puna smeća, postoji i dosta šumske krađe i neplanske sječe šuma. 

I dok se cijeli svijet bori protiv klimatskih promjena, plaćaju mnogo novca za boravak na čistom vazduhu i u uređenim sredinama, mi kao opština koja obiluje prirodnim resursima ne trudimo se da ove naše potencijale iskoristimo. Edukacijom  stanovništva, podsticajima stanovništva na razne načine (otkup sekundarnih sirovina, razvoj seoskog turizma, lova, ribolova) moguće je smanjiti greške koje mi kao stanovništvo pravimo. 

U gradu postoji i mnogo udruženja koja se bave ovim problemom, ali sve dok mi kao stanovništvo ne shvatimo da sva problematika kreće od nas ništa se neće promijeniti.

Sa nadom u bolje sutra.... 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…