Telering (RTRS) - Poznati Kotorvarošanin Asim Kurjak

Autor: Slaven Šubara / Datum: 12.04.2018. 09:30

U srijedu 11. aprila 2018. na programu Radio - televizije Republike Srpske (RTRS) u emisiji Telering sa početkom u 21:10 minuta gostovao je slobodno možemo reći medicinska zvijezda, Kotorvarošanin Asim Kurjak.

Doktor specijalista, Asim Kurjak specijalist opstertricije i ginekologije, u svijetu poznat i priznat doktor. 
Stručnjak je svjetskog glasa iz oblasti ultrazvučne dijagnostike, a angažmanom u zdravstvu prisutan je u mnogim državama svijeta i Evrope. 
Rođen je 13. septembra 1942. godine u Kotor Varoši, u Bosni i Hercegovini. U rodnom mjestu završio je osnovnu školu i nižu gimnaziju, a zatim i srednju medicinsku školu u Banjoj Luci. 
Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1966. godine, stažirao i odmah bio postavljen za direktora Doma zdravlja u Kotor Varoši. 

Tri godine kasnije doktor je na zagrebačkoj Klinici za ženske bolesti i porode. 

Od 1970. godine i asistent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na tim poslovima ostaje do 1980, a u međuvremenu 1972. godine završava postdiplomski studij na Sveučilištu u Londonu. 

1974. godine polože specijalistički ispit iz ginekologije u Zagrebu, a doktorsku disertaciju brani 1977. u Beogradu.

Dvije godine kasnije izabran je za voditelja Centra za ultrazvučnu dijagnostiku Opšte bolnice Dr. Josipa Kajfeša u Zagrebu.

Godine 1985. postaje voditelj centra za ultrazvuk u zemljama u razvoju pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. 

Od tada do 2002. godine načelnik je Klinike za ginekologiju i akušerstvo Opšte bolnice Sveti Duh, a potom pročelnik Katedre za ginekologiju i porodništvo Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Redovan je član Svjetske akademije nauka i umjetnosti, Evropske akademije nauke i umjetnosti, Međunarodne akademije za humanu medicinu i mnoge druge. 

"Telering" je informativna emisija, bogate istorije, odlikuju je 24 godine emitovanja i oko 1.100 intervjua sa značajnim ličnostima iz politike, kulture, sporta i drugih sfera života iz Bosne i Hercegovine i  regiona. Emisija i njen autor  više puta su nagrađivani novinarskim i društvenim nagradama,  a emisija promoviše kulturu  dijaloga.
Svake srijede samo na RTRS-u emisija "Telering", koju uređuje i vodi  Mato Đaković!  

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…