Tovladić: Izgradnja hladnjače kapaciteta 8 tona

Autor: Slaven Šubara / Datum: 20.05.2017. 08:48

Na području opštine Kotor Varoš proizvodnja jagodičastog voća, prije svega-maline, je u uzlaznoj putanji. S druge strane na području Kotor Varoša ne postoje skladišni kapaciteti za prijem proizvedenog voća i za njihovo čuvanje. Iz tog razloga, podizanje hladnjače i pratećih objekata za prijem i čuvanje je neophodno za održavanje proizvodnje i njeno širenje. Jedan od članova Udruženja "Malinar", Neven Antonić, odlučio je da sopstvenim novčanim sredstvima u Tovladiću izgradi hladnjaču za maline, čiji kapacitet će biti oko 8 tona.

Prethodno je izrađena analiza sektora jagodičastog voća koja daje opravdanje za izgradnju ovakvog objekta. S bzirom na razvijenost sirovinske baze na području opštine, tendenciju rasta proizvodnje i činjenicu da na području opštine ne postoji kapacitet za skladištenje i čuvanje, investitor Neven Antonić, bi izgradnjom predloženog objekta bio bez konkurencije. Osim toga, visoke cijene smrznute maline na tržištu, garantuju visoku profitabilnost kao i činjenica da ne postoji značajnija prepreka izvozu ove robe, a otkupljivači bi jednom sedmično odvozili otkupljene maline. "Nakon izgradnje hladnjače za voće i povrće dugoročno će se riješiti problemi sa kojima sa susreću proizvođači malina, a prije svega nedostatak prostora za skladištenje ubranog voća na području naše opštine", rekao je Aleksandar Stanić, predsjednik Udruženja "Malinar".

Izgradnja ovakvog objekta bi obuhvatila prostor za prihvat robe, za njeno pothlađivanje, klasiranje i za smrzavanje do -35 S°(za smrzavanje maline je potrebno obezbijediti tzv. šok-tunele za brzo smrzavanje).

Izvor: KVdanas.com

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…