U Kotor Varošu iznad 5% nepismenih stanovnika starijih od 10 godina

Autor: Slaven Šubara / Datum: 14.09.2016. 14:07

Nedavno objavljeni rezultati popisa stanovništva pokazali su i stanje pismenosti u Bosni i Hercegovini. Ukupan broj nepismenih stanovnika starijih od deset godina je u BiH je 89.794 ili 2,82 %.

U infografici fokusirali smo se na opštine koje imaju više od 5% nepismenih.  Hoće li suzbijanje nepismenosti biti uvršteno u programe lokalnih vlasti za izbore u oktobru!? 

Iako samo punoljetne osobe imaju pravo glasa, veliko je pitanje koliko danas ima punoljetnih nepismenih osoba u našoj opštini te koliko oni mogu uticati na rezultate izbora!? Prisjetimo se samo prošlih izbora i mrtve trke koja se završila sa tridesetak glasova razlike. Čija će stranačka mašinerija bolje iskoristiti ovaj podatak ostaje da se vidi... 

Statistički podaci preuzeti su iz dokumenta "Popis stanovništva,domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013" koji je objavila Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine.

Napominjemo da se od rezultata popisa ogradila Narodna skupština Republike Srpske. Srpska ne priznaje rezultate, jer su obrađeni po samovoljnoj odluci direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića, po kojoj status stalnog stanovnika dobija 196.000 ljudi koji žive u inostranstvu, većinom Bošnjaka. 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…