U Kotor Varošu održana 27. Vidovdanska akademija u organizaciji “Prosvjete”

Autor: Slaven Šubara / Datum: 03.07.2017. 10:55

U Kotor Varošu održana je 27. Vidovdanska akademija u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta”.

U programu su nastupili djevojački ansambl “Žubor”, narodni guslar Vaso Drašković, djeca iz vrtića “Larisa Šugić”, recitatori Zoran Tešić i Jelena Marković.

Centralna tačka manifestacije bila je Duhovna besjeda o Kosovu koju je govorio član Opštinskog odbora SPKD “Prosvjeta” Ranko Tovilović.

On je istakao da je pokretačka snaga kosovskih junaka ležala u vjeri u Boga i pravdu Božiju, jer se takvi događaji ne dešavaju bez nesalomive i moćne vjere.

“Danas blagosiljamo čestitog kneza Lazara što se nije mirio sa ropstvom, što nije vjerovao u vječito trajanje turskog carstva, a vjerovao je u pobjedu vidovdanske misli nad njim”, poručio je Tovilović.

Prema njegovim riječima, Kosovo je za Srbe bila pozornica na kojoj su se morale pokazati sve nacionalne, moralne, duhovne i viteške vrijednosti, primjerene slavnoj tradiciji u borbi za slobodu, vjeru i otadžbinu.

“Vidovdan je dan koji obavezuje, opominje, uzdiže i prosvećuje srpsku dušu i konačno afirmiše etičke vrijednosti Kosovskog zavjeta i fenomena”, zaključio je Tovilović.

Iz SPKD “Prosvjeta” poručuju da će nastaviti da rade na čuvanju srpskog jezika, duha i srpske kulture.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…