U Kotor Varpš u ovoj i 2018. godini biće uloženo 2.600.000 KM

Autor: Slaven Šubara / Datum: 23.03.2017. 16:00

Na područje opštine Kotor Varoš u ovoj i 2018. godini biće uloženo 2.600.000 KM zahvaljujući programu Regionalnog stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica i Projektu rekonstrukcije stambenog fonda, poručio je ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš.

Čordaš je na današnjem sastanku sa načelnikom opštine Kotor Varoš Zdenkom Sakanom rekao da je u prošloj godini u Kotor Varošu izgrađeno osam stanova za povratničke porodice hrvatske nacionalnosti i da je u ovu lokalnu zajednicu resorno ministarstvo do sada uložilo oko 4,5 miliona KM.

"Nastojaćemo da putem Saudijskog razvojnog programa realizujemo nove projekte za povratnike i interno raseljene ljude svih nacionalnosti jer je Kotor Varoš opština sa najmanjom stopom nezaposlenosti i kao takva je privlačna za život", dodao je Čordaš. 

Sastanku je prisustvovala i delegacija Vlade Hrvatske, sa pomoćnikom ministra odbrane Zoranom Piličićem i državnim sekretarom za Hrvate izvan Hrvatske Zvonkom Milasom na čelu, kao i generalni konzul Hrvatske u Banjaluci Zlatko Kramarić. 

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan naglasio je da je saradnja sa predstavnicima hrvatskog naroda u lokalnom parlamentu na visokom nivou i da je neophodno zajedničkim snagama rješavati životne probleme. 

"Hrvatska je članica EU i može nam mnogo pomoći u vezi sa edukacijom o izradi projekata prema pretpristupnim fondovima, ali i finansijski da doprinese rješavanju putne infrastrukture kako bi se stvorili preduslovi za povratak raseljenog stanovništva", rekao je Sakan. 

Pomoćnik ministra odbrane Hrvatske Zoran Piličić je prilikom obilaska sela Sokoline i Orahova istakao da je veliki broj devastiranih stambenih jedinica koje treba obnoviti i da je obaveza Vlade Hrvatske da u saradnji sa opštinom Kotor Varoš radi na stvaranju uslova za povratak hrvatskog stanovništva. 

Delegacija Vlade Hrvatske i predstavnici hrvatskog naroda u Skupštini opštine Kotor Varoš posjetili su danas župni ured i Fabriku mašinskih dijelova "Sim tehnik".

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…