U Obodniku održano predavanje za pčelare

Autor: Slaven Šubara / Datum: 10.03.2017. 15:35

Duška Slijepac iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske održala je stručno predavanje za pčelare sa područja opštine Kotor Varoš o temi “Organska pčelarska proizvodnja”.

Prema njenim riječima, organsko pčelarstvo podrazumijeva proizvodnju zdravstveno bezbjedne hrane, čiji je način proizvodnje u potpunosti kontrolisan.

“U potpunosti kontrolisana proizvodnja, predstavlja kvalitetan izvor hrane prvenstveno za trudnice, djecu i stariju populaciju, a kao takva štiti raznovrsnu medonosnu floru naših krajeva, te budućim generacijama u nasljeđe ostavlja zdravu životnu sredinu”, istakla je Slijepčeva.

Ona je naglasila da se proizvodnjom organskog meda ne može baviti jedan čovjek, već se preporučuje porodičan rad.

“Ako pčelama u košnici napravite dovoljno mjesta, one će sakupiti više meda. Na ovaj način, uz naravno kvalitenu ishranu i okruženje, možete očekivati rezultate kao u konvencionalnoj proizvodnji. Bitno je naglasiti da ishrana pčela ne smije biti zasnovana na šećeru, na taj način se ne dobija med”, zaključila je Slijepčeva.

Stručno predavanje je održano u Agrocentru u Obodniku u prisustvu 20 zainteresovanih pčelara.

Okupljeni pčelari saglasili su se u ocjeni da organsko pčelarstvo predstavlja okretanje prirodi, koje uz dodatne napore može dati odgovarajuće rezultate.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…