Užitak za djecu u novom kutku u biblioteci

Autor: Slaven Šubara / Datum: 24.09.2018. 08:19

Renovirano dječije odjeljenje Narodne biblioteke Kotor Varoš otvoreno je te od sada ce najmladji čitaoci mogu da uživaju u raznovrsnim sadržajima.

Dječije odjeljenje je renovirano u okviru granta Ministarstva civilnih poslova BiH za sufinansiranje institucija kulture za 2017. godinu. Narodnoj biblioteci je tada odobreno 30.000 KM, a tim novcem je potpuno renovirano dječije odjeljenje, nabavljene nove police, kompletna nova računarska oprema i stolice i zamjenjena sva stolarija i u odjeljenju i u dječijem izložbenom prostoru.

– Kutak za djecu koji smo otvorili je jedan od noviteta u našoj biblioteci i nadam se da će odgovoriti svrsi. Postojimo zbog djece i ako uspijemo da kod njih u tom uzrastu razvijemo ljubav prema knjizi ostaće njeni ljubitelji čitav život – rekla je direktorica Narodne biblioteke Kotor Varoš Bojana Vasić i dodala da je renoviranje dječijeg odjeljenja naišlo na odličan prijem kod građana, a posebno kod roditelja.

Otvaranje djećijeg odjeljenja naišlo je na zadovoljstvo I među prosvjetarima.

– Kada čovjek uđe u biblioteku osjeća se nekako mali, jer je to institucija koja zahtjeva veliko poštovanje. Sjećam se da sam kao učenik neke knjige nalazio u našoj kotorvaroškoj biblioteci, a nije ih bilo u Banjaluci – rekao je nastavnik srpskog jezika iz Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš” u Maslovarama Ranko Tovilović.

Narodna biblioteka Kotor Varoš je ove godine po prvi put obilježila i Dan biblioteke, a on je posvećen bibliotekarkama Zorici Šebić i Saidi Ridžal koje su čitav radni vijek posvetile biblioteci i zalaganjem i trudom ostavile neizbrisiv trag u Kotor Varošu.

– Radili smo po cijeli dan, od sedam do sedam, biblioteka je bila pristupačna svima. Više su ljudi nekada čitali. Obilazili smo redovno sajmove knjiga, a bilo je i mnogo vrsta seminara. Ostaje žal što biblioteka nije preseljena u staru Austrougarsku školu – kaže Sajida Ridžal koja je bila dugogodišnji direktor biblioteke.

Istim povodom u biblioteci je postavljena i izložba “Iduć’ uči, u vekove gledaj“ autora Jelenka Bojića kojom je slikovito prikazan život Dositeja Obradovića. Učesnici u programu bili su i mališani vrtića “Larisa Šugić“ iz Kotor Varoša.

 

Izvor: mojkotorvaros.com

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…