Učitelj poslije 65 godina ponovo sa svojim đacima u školskoj učionici

Autor: Slaven Šubara / Datum: 19.09.2017. 10:59

U područnom odjeljenju OŠ,,Sveti Sava“ Kotor Varoš u Vrbanjcima u subotu su bila otvorena školska vrata. Nakon 65 godina od završetka četverorazredne osnovne škole ponovo su se sastali učenici jednog odjeljenja. Doduše došlo ih je ukupno pet. Marija, Sveto, Milorad, Mirsad i Slavko nakon 65 godina ponovo su sjeli u školske klupe. Sve ovo možda i ne bi bilo toliko interesantno da se na času nije pojavio i njihov učitelj Sulejman Muhamedagić koji je na njihov poziv došao iz Velike Kladuše srećan što ga njegovi đaci nisu zaboravili.

A ni on nije zaboravio đake, mještane, uslove u kojima je tada radila škola i uprkos svoje 92 godine sjeća se pedesetih godina prošlog vijeka kada je radio na području naše opštine, prvo u Zabrđu a zatim u Vrbanjcima. Nakon neobaveznog razgovora u holu škole uz mezu i piće tačno u podne bivši učenici su ušli u učionicu, a učitelj isto kao prije 65 godina izvršio je prozivku svojih učenika.

I na ovom času učitelj je prenio poruku svojim đacima da ostatak života posvete svojoj djeci i porodici, da gaje zajednički suživot , da pomažu jedni drugima i ne dozvole da ih razdvajaju vjere i nacije, nego da zajednički rade i grade, druže se i poštuju. Da bi čas bio interesantniji učitelj je ispričao jednu anegdotu o Branku Ćopiću i baš kao nekada učionicom se razlio smijeh.

Na samom kraju časa učitelj je izrazio želju da se ponovo sastanu ako to dozvoli vrijeme, a dolazak njegovih učenika potvrdjuje da je riječ o učitelju koji je bio izuzetno uspješan u svom poslu, jer je uspio naučiti svoje đake da je najveća vrijednost života u ljudima, a da je sve drugo manje važno. Nakon odlaska iz škole druženje je nastavljeno uz ručak u porodičnoj kući Mirsada Ljevakovića, bivšeg učenika koji se najviše angažovao da organizuje ovaj nesvakidašnji susret.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…