Ugroženo zdravlje stanovnika naselja Bodnjik

Autor: Slaven Šubara / Datum: 13.01.2016. 10:47

Mještani kotorvaroškog naselja Bodnjik upozorili su da je zbog rada Mesne industrije Jezerka ugroženo zdravlje njih i njihovih porodica.

Otpadne vode, koje se iz pogona firme Jezerka ispuštaju u istoimenu rijeku, prijete da prouzrokuju ekološku katastrofu, dok nadležni nijemo posmatraju njihove nevolje još od ljetos.

"Bodnjikom i okolnim naseljima se širi nesnosan smrad. Mjesecima upozoravamo na ovaj problem, molimo nadležne u Kotor-Varoši i Banjaluci da reaguju, ali nikakve reakcije nema", kažu mještani ovog naselja.

 Upozoravaju da je biljni i životinjski svijet u Jezerki uništen, dodajući da je ta rijeka, u periodu kada se u nju ispuštaju otpadne vode, crvena od krvi.

“Kao da živimo na lokaciji na kojoj se snimaju filmovi strave i užasa. Lešinari se skupljaju na obalama rijeke, zaraza nam kuca na vrata, a mi smo prepušteni sami sebi”, jadaju se mještani.

Mještani su saopštili da nisu isključeni protesti ukoliko se problem ne riješi.

Koordinator Službe za inspekcijske poslove u opštini Kotor Varoš Milenko Đurić izjavio je da su veterinarski i ekološki inspektor juče boravili u Bodnjiku i da će do kraja sedmice biti pripremljen izvještaj o ekološkom status Jezerke.

“Inspektori će obići i pogone firme iz koje se otpadne vode ispuštaju u Jezerku i utvrditi činjenično stanje. Tek kada dobijemo kompletne izvještaje preduzećemo zakonom predviđene mjere”, rekao je Đurić.

On je dodao da je u više navrata razgovarao sa mještanima Bodnjika i da razumije njihove zahtjeve. 

Problem sa otpadom se dešavao i na gradskoj deponiji gdje je primjećeno odlaganje peradi i otpada od mesnih prerađevina. 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…