Unaprijediti prekograničnu saradnju

Autor: Slaven Šubara / Datum: 08.02.2018. 15:00

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan boravio je u radnoj posjeti opštini Rugvica u Zagrebačkoj županiji i tom prilikom razgovarao sa načelnikom i saborskim poslanikom Matom Čičkom o mogućnostima prekogranične saradnje i realizaciji određenih projekata.

Sastanku su prisustvovali i hrvatski odbornici u Skupštini opštine Kotor Varoš Ivica Marčinković i Nedelјko Perić i koordinator između opštine i Ministarstva za izbjegla i raselјena lica RS i stručni saradnik za rad sa povratnicima Dragan Juričević.

Rugvica je jedna od najuspješnijih i najperspektivnijih opština u Hrvatskoj, koja iz godine u godinu bilјeži sve impresivnije rezultate i sve veće investicije. Od ukupno 8.200 stanovnika njih 1.200 je sa područja kotorvaroške opštine. Budžet opštine je blizu 24 miliona KM, prvenstveno zahvalјujući prihodima od investicija u privrednoj zoni.

„Upravo zbog činjenice da u ovoj opštini živi veliki broj Kotorvarošana želјeli smo kroz razgovor sagledati moguće vidove saradnje i načine realizacije određenih projekata na obostrano zadovolјstvo i uz pomoć IPA fondova“, istakao je Sakan.

Načelnik Rugvice Mato Čičak je upoznao Sakana sa projektima koji se realizuju i koje je prepoznala Evropska unija.

„U privrednoj zoni Ikea radi se trgovački centar vrijedan 88 miliona evra, koji će otvoriti 400 novih radnih mjesta. Osim toga obezbijedili smo 30 miliona evra za izgradnju sistema odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, kao i za 51 kilometar kanalizacije kojom će biti pokriveno 2100 domaćinstava“, naglasio je Čičak i dodao da stoji na raspolaganju kada je u pitanju stvaranje što bolјih uslova za ostanak Hrvata na području opštine Kotor Varoš.

 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…