Uručena pomoć Srba iz Kanade porodici Begović za njihove tri teško oboljele kćerke

Autor: Slaven Šubara / Datum: 04.12.2016. 08:30

Delegacija Srpske narodne odbrane u Kanadi i ”Kanadskog Srbobrana”, zvaničnog glasila SNO, posjetila je porodicu Dragana Begovića u Zabrđu kod Kotor Varoša i uručila mu novčanu pomoć, koju su prikupili članovi te najveće srpske nacionalne organizacije u Kanadi.

Delegaciju je predvodio Goran Đurić, predstavnik Srpske narodne odbrane u Kanadi za Republiku Srpsku, koji je Begovićima uručio 2.386,40 konvertibilnih maraka.

Dodjeli novčane pomoći prisustvovao je i arhijerejski namjesnik kotorvaroški protojerej Milenko Narić.

Pomoć su prikupili delegati na 73. Kongresu SNO u Kanadi, koji je nedavno održan u Hamiltonu, kao i članovi ogranka SNO ”Pavle Đurišić” iz kanadskog grada Kičinera.

Inače, Dragan i Miroslava Begović imaju  tri teško oboljele kćerke. Danica (34), Velinka (33) i Milana (30) rođene su kao zdrave bebe, ali su u ranom djetinjstvu oboljele od leukodistrofije, teške, rijetke i nasljedne bolesti za koju ne postoji lijek.

Dvije su nepokretne i skoro da ne govore, dok se jedna otežano kreće i teže govori.

“Normalno su prohodavale, normalno progovarale – sve se odvijalo u svoje vrijeme. Počele su obolijevati postepeno, prvo je oboljela najstarija Danica, a kasnije je bolest zahvatila i Velinku i Milanu”, počinje priču Miroslava.

Ova majka se ne odvaja od tri mezimice, uvijek je tu za svoje djevojke, a svoj život je, uz supruga Dragana, podredila samo njima.

Supružnici Begović su nezaposleni.

“Živimo, preživljavamo… Teško jeste, ali se borimo. Nezaposleni smo, ali i da imamo priliku za posao, ne bismo mogli raditi, jer jedno od nas dvoje uvijek mora biti kod kćerki. Dragan je obolio, ima povišen šećer, visko pritisak, a stradalo mu je i srce”, kazala je Miroslava.

Begovići nemaju automobil, nemaju ni osiguranje, a ne posjeduju, kažu, ni lična dokumenta. Sve lijekove koji su potrebni Draganu, kao i preglede moraju da plate.

“Kćerke sada imaju potrebu za zubarom, jer su im zubi u lošem stanju. Do ljekara je teško doći, auta nemamo, komšije nam pomažu, ali ljudi rade i imaju svojih obaveza”, nastavlja Miroslava i dodaje da su im komšije dobre, te da im njihova podrška mnogo znači.

Otkud majci snaga za sve nedaće koje su snašle ovu porodicu, ni ona sama ne zna.

Kaže da će se za svoju djecu boriti dok god bude mogla puzati i mrdati malim prstom.

“Kad mene ne bude, valjda ih niko neće ostaviti na ulici”, dodaje.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…