Uručena pomoć raseljenim i povratničkim porodicama

Autor: Slaven Šubara / Datum: 03.10.2017. 15:09

Realizacijom projekta jačanja opštinskih kapaciteta opština i gradova, koji se realizuje u Bihaću, Novom Gradu, Kotor Varošu, Lukavcu, Doboju i Čapljini, do danas je u opštini Kotor Varoš 41 raseljena i povratnička porodica dobila pomoć za ekonomsku održivost.

Od aprila do avgusta ove godine zajedničke komisije, sastavljene od opštinskih eksperata i eksperata iz lokalnih civilnih društava, terenskog osoblja UNHCR-a i Hilfswerk Austria International-a kao izvršnog partnera, su bile angažovane u zajedničkim aktivnostima validacije podataka i obuke opštinskog osoblja iz pripreme projekata zasnovanih na analizama podataka s terena.

Tokom primopredaje pomoći za ekonomsku održivost i posjete delegacije Opštine i UNHCR-a, koju su predvodili načelnik Zdenko Sakan i rukovodilac operacija UNHCR-a u BiH Olivije Muke, posjećene su povratničke porodice Pere Marića i Đevada Gigovića iz Kotor Varoša te porodica Ratka Jankovića, koja je odlučila svoje raseljeništvo okončati integracijom u Zabrđu.

Načelnik Kotor Varoša Zdenko Sakan je istakao da se realizacijom ovog Projekta pomaže ljudima koji u najvećoj mjeri žive od poljoprivrede.

„Zahvaljujem se timu UNHCR-a i opštine Kotor Varoš na uloženom trudu, a porodicama dobitnicima grantova upućujem čestitke uz želje da ova značajna sredstva stvore uslove za kvalitetniji život, kako njihovih domaćinstava, tako i povratničkih zajednica. Integracija i normalizacija društvenih odnosa direktno zavise od uslova za povratak i život ljudi na vlastitim ognjištima, te je ovaj Projekat od velikog značaja i poštovanja u našoj lokalnoj zajednici. Smatram da je svaka isporučena bespovratna pomoć prilagođena svakom korisniku kako bi se osigurao stalan porodični budžet“, naglasio je Sakan.

Zahvaljujući ovom projektu korisnici su dobili stoku, plastenike i poljoprivrednu mehanizaciju.

„Supruga i ja živimo od poljoprivrede i ova donacija će nam jako dobro doći. Hvala svima koji su pomogli i omogućili nam da živimo od svoga rada“, rekao je Đevad Gigović.

Muke je ispred UNHCR-a ponovio opredjeljenost UN-ove agencije za izbjeglice da se kod donatorske zajednice zalaže za pomoć onim opštinama u BiH koje prilikom prioritizacije pomoći primjenjuju pristup zasnovan na potrebama i imaju jasno kvantitativno i kvalitativno znanje o preostalim potrebama raseljenih i povratnika. 

„Nakon više od dvije decenije operativnog angažmana u Bosni i Hercegovini vrijeme je za organizacije poput UNHCR-a da finaliziraju tranziciju s direktne individualne asistencije na promociju relevantne sistemske metodologije, temeljene na saznanjima koju implementiraju lokalni, entitetski i državni  servisi i vlasti. Takva metodologija jeste temeljena na preciznom mapiranju potreba i prikupljanju relevantnih podataka bez kojih se finansijski resursi ne mogu angažovati. Uz našeg partnera HWA radili smo s opštinom Kotor Varoš na implementaciji takve metodologije te je današnja dodjela pomoći direktni rezultat odlične saradnje. Zajednički cilj nam je da i drugi zainteresovani akteri u zemlji i inostranstvu budu ohrabreni uspješnosti naših zajedničkih napora u uspostavljanju transparentnih mehanizama u opštini te pruže podršku u budućnosti“, zaključio je Muke.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…