Uručeni ključevi korisnicima stambenih jedinica

Autor: Slaven Šubara / Datum: 22.12.2017. 20:05

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš, potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković i načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan uručili su danas ključeve osam stambenih jedinica za povratnike hrvatske nacionalnosti, ukupne vrijednosti 233.202 KM, što je finansirano iz kredita Saudijskog razvojnog fonda.

Čordaš je rekao da je ovaj projekat skoro dvije godine bio blokiran u Sarajevu i da to ne može da razumije, s obzirom na to da je riječ o kreditnim, a ne donatorskim sredstvima. 

"Nakon brojnih administrativnih prepreka uspjeli smo realizovati ovaj projekat na zadovoljstvo korisnika koji su dobili krov nad glavom i koji im više niko ne može oduzeti", podsjetio je Čordaš. 

On je istakao da je najveći broj kuća na prostoru BiH i Republike Srpske obnovljen u prvih pet godina povratka. 

"Ovo je stvarnost, da nakon 25 godina od izbjeglištva čovjeku obnavljamo kuću, a naša je dužnost da u mjeri u kojoj je to moguće ispoštujemo želju ljudi da se vrate u svoje kuće u mjesta predratnog boravka", rekao je Čordaš. 

On je naveo da su Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo u proteklom periodu imali dobru saradnju sa rukovodstvom opštine Kotor Varoš, kao i da će ona biti nastavljena realizacijom novih projekata. 

"Na području Kotor Varoša obnovićemo ukupno 69 stambenih jedinica za izbjegla i raseljena lica srpske, bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u vrijednosti od 2,5 miliona KM", najavio je Čordaš i dodao da su trenutno u procesu igradnje 34 stambena objekta. 

Poptredsjednik Republike Srpske Josip Jerković je u naselju Sokoline uručio ključeve novosagrađenog stambenog objekta Perki Momić, sestri Josipa Zebe, i tom prilikom rekao da je ovo odličan primjer saradnje resornog ministarstva i lokalne zajednice.

"Znam koliko su vremena i truda uložili ministar Čordaš i načelnik Sakan sa svojim saradnicima da osiguraju uslove za održivi povratak ljudi, a izvođač radova je ispoštovao rokove i neki od korisnika će predstojeći Božić dočekati u svojim domovima", rekao je Jerković.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan rekao je da ova lokalna zajednica i dalje ima potrebu za donatorima, kada je riječ o obnovi stambenih jedinica. 

"Srećan sam zbog činjenice da će svim korisnicima biti omogućeni normalni uslovi za život, ali očekujem da se u narednom periodu u stvaranje uslova za održivost uključi još donatora, jer samo ako se ljudima osigura krov nad glavom i izvor prihoda možemo reći da smo im zaista stvorili uslove za povratak i ostanak na njihovim ognjištima", poručio je Sakan.

Perka Momić zahvalila je na tome što je kuća njenog brata Josipa Zebe obnovljena, navodeći da je on na to dugo čekao, posebno se zahvalivši ministru Čordašu i načelniku Sakanu na pruženoj pomoći.

Projekat rekonstrukcije stambenog fonda finansira se iz kredita Saudijskog razvojnog fonda u iznosu od 15 miliona dolara. Sredstva su namijenjena za rekonstrukciju 917 stambenih jedinica u BiH za izbjeglice i raseljena lica u mjestu predratnog boravka. 
Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske sprovodi projekat i pruža pomoć u obnovi individualnih stambenih jedinica za ukupno 374 porodice, od čega na području Srpske 111, a na području Federacije BiH 263. 
Ukupna planirana vrijednost izgradnje 374 stambene jedinice iznosi 11,3 miliona KM. 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…