Uznemiravani Bošnjaci u naselju Kotor

Autor: Slaven Šubara / Datum: 24.08.2016. 23:07

U naselju Kotor, dvije noći zaredom Bošnjaci su uznemiravani tokom trajanja Olimpijade. Neredi su izazvani nakon nastupa reprezentacije Srbije na Olimpijskim igrama u Brazilu.

«U noći 19. augusta jedna grupa je došla i počela praviti buku, uzvikujući nacionalističke i prijeteće parole. Uletjeli su autom u moje dvorište! Prijavili smo policiji koja je kazala da je riječ o običnom slavlju, što nije bilo tako. Sutradan, u noći 20. augusta ponovo su došli i pravili iste scene. Pozvali smo ovaj put direktno komandira policije. Treći dan, zahvaljujući komandiru, policija je reagovala i ova grupa nije prešla most koji nas odvaja od grada», rekao je Miralem-ef. Avdić, imam u džematu Kotor-Kukavice, koji je istakao da je komandir policije pravi primjer osoblja na koje se mogu osloniti svi građani, bez obzira na vjeru i naciju.

U Kotoru je oko 150 domaćinstava većinom Bošnjaka.

 «Kada god reprezentacija Srbije pobijedi ili izgubi dešavaju se ova sportska, ali prvenstveno nacionalistička navijanja. Doduše, nikada nije bilo kao sada, na što su reagirali i komšije Srbi. Želim reći kao građanin ovog grada za ovu grupu koja je divljala po gradu i našem naselju: ovo nisu građani već huligani! Uznemirili nas jesu, ali ne i uplašili. Bili su uznemireni svi građani koji su zvali policiju tu večer», rekao je Avdić.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…