Veća izdvajanja za kapitalne investicije

Autor: Slaven Šubara / Datum: 10.12.2018. 08:08

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan upoznao je članove Privrednog savjeta na današnjoj 7. sjednici o odluci Skupštine opštine Kotor Varoš da se usvoji Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu u iznosu od 14.063.000 KM, što je za 67 odsto više od prvobitnog budžeta od 8,4 miliona KM.

Sakan je rekao da je rebalans budžeta predložen zbog povećanja prihoda po osnovu zaduženja opštine Kotor Varoš putem druge emisije obveznica u iznosu od pet miliona KM, ali i zbog povećanja prihoda po osnovu realizacije projekata asfaltiranja puta u Novom Selu u dužini od 600 metara i izgradnje obaloutvrde na gradskom kupalištu.

"Riječ je o projektima koje zajednički realizujemo sa Ministarstvom za izbjeglice i raselјena lica Republike Srpske i sa Javnim preduzećem `Vode Srpske`", naveo je Sakan, koji je i predsjednik Privrednog savjeta.

Za realizaciju projekta "Modernizacija puta Novo Selo /od mosta prema deponiji/ u dužini od 600 metara, opština Kotor Varoš" sredstva su obezbijeđena u okviru transfera jedinicama lokalne samouprave za finansiranje povratka u Republiku Srpsku, a vrijednost investicije je 60.000 KM.

U toku su radovi na sanaciji pješačke staze na gradskom kupalištu Bjeline u okviru projekta opštine i "Voda Srpske" u vrijednosti 52.200 KM.

Takođe, u budžetu su predviđena znatno veća sredstva za kapitalne investicije (oko 700.000 KM), koja će biti usmjerena na održavanje i čišćenje lokalnih puteva i rješavanje problema rasvjete u mjesnim zajednicama.

Članovi Privrednog savjeta nisu imali primjedbi na Nacrt budžeta za 2019. godinu u iznosu od 8,6 miliona KM, što je povećanje za 200.000 KM u onosu na prvobitni budžet ove godine.

Predstavnici Odjelјenja za prostorno uređenje i Odjelјenja za stambeno-komunalne poslove informisali su članove Privrednog savjeta o stanju predmeta upotrebne dozvole Sportske dvorane u okviru SŠC "Nikola Tesla".

Zaklјučak je da se do marta naredne godine napravi projekat izvedenog stanja i novi elaborat o svim radnjama koje treba preduzeti, a troškove će snositi opština Kotor Varoš.

Drugi vrlo važan zaklјučak je da se ispitaju sve mogućnosti izgradnje autobuskog stajališta u Knez Mihajlovoj ulici za potrebe industrijske zone, kako bi se smanjile gužve prilikom dolaska i odlaska radnika na posao.

Izgradnja prve dionice vodovoda prema mjesnoj zajednici Zabrđe je završena, a očekuje se da će problem neadekvatnog snabdijevanja pitkom vodom biti riješen u prvoj polovini naredne godine.

Iako se u ovoj godini počelo sa uklanjanjem nekolicine starih objekata, koji se nalaze duž glavne gradske ulice, postoje određeni imovinski problemi a vode se i sudski sporovi, tako da je nemoguće u predviđenom roku ukloniti iste, a sve u cilјu kako bi glavna ulica dobila lјepši izgled.

 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…