Vozači poštujte saobraćajne propise

Autor: Slaven Šubara / Datum: 01.02.2017. 12:19

Radarska kontrola putema sistema "Ramer 10" od danas je na putevima koji su u operativnoj nadležnosti Centra javne bezbjednosti Banjaluka u čijoj se nadležnosti nalazi i opština Kotor Varoš. Brzina kretanja automobila putem radara "Ramer 10" bez prisustva policije i bez zaustavljanja vozača biće sprovedena od danas do 9. i od 14. do 19. februara, saopšteno je iz CJB Banjaluka. Službenici Policijske stanice Čelinac do 28. februara preduzimaće pojačanu kontrolu saobraćaja sa akcentom na korišćenju bezbjednosnog pojasa i sjedalica za djecu. Pojačanu kontrolu saobraćaja čelinačka policija vršiće u okviru akcije koju sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske pod nazivom "Pojas i sigurnosne sjedalice za djecu".

Ovaj radarski sistem evidentira brzinu na obje saobraćajne trake u dnevnim i noćnim uslovima. 

Uređaj istovremeno detektuje više vozila koja čine prekršaj, te omogućava kontrolu različitih ograničenja za različite kategorije vozila. 

Iz CJB Banjaluka napominju da uređaj posjeduje memoriju na koju policajac ne može da utiče, čime se eliminiše mogućnost korupcije. 

Vozačima, koji su počinili prekršaj evidentiran "Ramer 10" radarom, obavještenje o učinjenom prekršaju dostavlja se na prijavljenu adresu prebivališta. 

CJB Banjaluka apeluje da vozači motornih vozila poštuju propise, naročito koji se odnose na ograničenja brzine kretanja vozila, te da ne započinju vožnju i ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola.

Propisana kazna za nekorišćenje pojasa za vozače, suvozače i putnike u vozilu iznosi 30 KM, dok se vozaču za vožnju djece u vozilima bez sjedalica izriče kazna od 40 KM. 

Iz policije navode da je bezbjednosni pojas jedan od bitnijih elemenata pasivne zaštite u vozilima koji u znatnoj mjeri utiče na smanjenje broja i težinu zadobijenih povreda vozača i putnika. 

U skladu sa Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH propisano je da u automobilu na zadnjem sjedištu vozač smije prevoziti dijete mlađe od pet godina isključivo u sjedalici koja je za sjedište pričvršćena pomoću pojasa u tri tačke vezivanja. 

Djeca od pet do 12 godina prevoze se na zadnjem sjedištu na posebnom podmetaču prilagođenom njihovoj visini koja omogućava upotrebu bezbjednosnog pojasa. 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…