Za Časni krst pliva 21 heroj

Autor: Slaven Šubara / Datum: 18.01.2018. 10:33

Nakon današnjeg ljekarskog pregleda i konsultacija sa prijavljenim takmičarima poznato je da će na Bogojavljenje za Časni krst plivati 21 Kotorvarošanin, što je više u odnosu na prošlu godinu.

Petnaest takmičara je prošlo obavezan ljekarski pregled, dok je njih šest odlučilo plivati na sopstvenu odgovornost.

U petak 19. januara na Bogojavljenje će plivati: Borislav Bogdanić, Bojan Maksimović, Milutin Đurić, Milan Vasiljević, Marinko Škrbić, Stivens Narić, Dragan Trivunović, Karađorđe Marinković, Zdravko Kovačević, Andrej Maksimović, Stojan Savić, Saša Tepić, Danijel Trifković, Rajko Radić, Sanjin Kršić, Krstan Karupović, Hadži Boro Stanković, Bojan Vasić, Milan Pejaković, Jadranko Šebić i Ilija Božić.

Doktor Slađan Kalamanda je istakao da su plivači uglavnom vrlo dobrog zdravstvenog stanja, kod nekih je bilo povišenog krvnog pritiska, ali svi su spremni da zaplivaju u petak na rijeci Vrbanji.
„Veliku zahvalnost dugujemo doktoru Kalamandi i zdravstvenom tehničaru Snježani Subotić, koji su izašli u susret takmičarima i produžili pregled do 17.00 časova, kako bi i oni koji rade u Banjaluci stigli da urade EKG i izmjere krvni pritisak“, istakao je Slobodan Petrović, predsjednik Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije.

Ove godine su pored domaćih takmičara i trojica plivača koji žive u Danskoj, Austriji i Sloveniji. Najstariji takmičar Hadži Boro Stanković (51) je rođen u Kruševu Brdu, a stigao je iz Danske kako bi učestvovao u ovom viteškom činu.

„Volim Republiku Srpsku i moj Kotor Varoš, to će za mene biti poseban dan, jer mi se ukazala prilika da na Bogojavljenje zaplivam u rijeci Vrbanji“, poručio je Stanković
Saša Tepić iz Austrije je naglasio da su ga takmičarski duh, hrabrost i duhovnost vodili kada se prijavljivao na ovo takmičenje.

„Ovo se ne doživljava svaki dan, već samo jednom godišnje. Želim da doživim taj osjećaj i zadovoljstvo kojim ću ispuniti svoju dušu“, dodao je Tepić.

Značajnu podršku u organizaciji plivanja za Časni krst pružilo je preduzeće „Vrbanja šume“, čiji je radnik Braco Čupić u periodu od 12.00 do 15.00 časova izvadio šljunak i pijesak i tako produbio korito rijeke Vrbanje.

Radnici poslovnice „Elektrokrajine“ će u petak omogućiti dovod električne energije kako bi se mogao koristiti razglas i ozvučenje, što će doprinijeti boljem ambijentu i ovu manifestaciju podići u organizacionom smislu na još veći nivo.

Već po ustaljenoj tradiciji takmičari će se prije plivanja okupiti na Svetoj liturgiji u hramu Rođenja Presvete Bogorodice, koja počinje u 09.00 časova. Poslije liturgije biće osvećena Bogojavljenska vodica, a plivači i prisutni građani u litiji krenuće u 11.15 časova do Kotorskog mosta.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…