Zaboravljen jedan od najtragičnijih ratnih dana u Kotor Varošu

Autor: Slaven Šubara / Datum: 13.09.2016. 08:37

Jedan od najtragičnijih ratnih dana u Kotor Varošu pao je u zaborav, pa 12. septembar 1992. godine kada je u jednom danu život položilo 12 boraca Vojske RS, nije obilježen ni paljenjem svijeća.

Kobnog dana prije 24 godine Kotorvarošani su izgubili živote u borbama sa neprijateljskim snagama na Meokrnju na vlašićkom platou. Braneći među kotorvaroške opštine ranjen veliki broj njihovih saboraca i sugrađana. Dok se sjećaju paklenih septembarskih dana, ne kriju razočaranje zbog toga što nije obilježena godišnjica stradanja njihovih saboraca.

– Sjedištu Boračke organizacije se ne može prići od stranačkih zastava i plakata, a niko se nije udostojio da organizuje obilježavanje godišnjice i da za naše heroje barem upalimo svijeću. Žalosno je i sramotno da smo ovo dočekali – rekao je jedan od učesnika bitke na Meokrnju u kojoj je bio ranjen.

Predsjednik Boračke organizacije Kotor Varoš Gosto Trivunović izjavio je za MKV da junaštvo srpskih boraca koji su branili Meokrnje nikada neće biti zaboravljeno.

– Planirali smo obilježavanje godišnjice, ali smo to prolongirali zbog zdravstvenih problema predsjednika mjesne boračke organizacije. U svakom slučaju taj datum će biti obilježen kako to i zaslužuju naši heroji – rekao je Trivunović.

Prije četiri godine osveštana je spomen-ploča ispred hrama Svetog velikomučenika Lazara u Kruševu Brdu na kojoj su ispisana imena poginulih srpskih boraca koji su poginuli na Meokrnju – koti na granici kotorvaroške i travničke opštine.

Dok su heroji sa Meokrnja pali u zaborav u Kotor Varošu, potpuno drugačija slika je sa druge strane nekadašnje vatrene granice. Delegacija opštine Travnik na čelu sa načelnikom Admirom Hadžiemrićem, predstavnici Islamske zajednice, boračkih udruženja i veterani Armije RBiH su prije tri dana posjetili spomen ploču palim borcima na Mačkovom vrhu u sklopu obilježavanja 12. septembra 1992. godine, koji slave kao datum oslobođenja platoa Meokrnje. Nakon toga organizovano je i svečano postrojavanje jedinice koja je učestvovala u toj bici, čas istorije i prigodan program.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…