Zagorka i Rade - Brak koji traje 65 godina

Autor: Slaven Šubara / Datum: 25.02.2016. 18:01

Brak koji traje 65 godina u današnje vrijeme čini se kao neka bajka, ali on zaista postoji. Zagorka i Rade Đurić u braku su 65 godina.

Njihova ljubav duga više od šest decenija uspjela je pobijediti sve nedaće sa kojima su se susretali, a oni su pokazali koliko je važno razumijevanje, sloga i zajedništvo. Sin Brane, dvoje unučadi i četvoro praunučadi ponos su Rade i Zagorke. Vjenčali su se nakon godinu dana veze, uz objašnjenje da kada se prava ljubav čudom dogodi nema se šta čekati.

„Zagu sam upoznao u Begovom hanu u Zenici dok sam čuvao zatvorenike. Njena majka Spasenija me je jednom prilikom ponudila kafom, rekla mi je da ima tri ćerke i da jednu izaberem za sebe, ja sam ih upoznao i na prvi pogled mi se dopala Zagorka. Dok sam ja ocjenio valja li ona mi smo se zabavljali godinu dana, a onda smo se vjenčali“ prisjeća se Rade. Zagorka kroz osmijeh kaže da je kod Rade najviše privuklo to što je bio miran i skroman momak, i upravo te osobine su presudile da mu pokloni svoje srce.

„Da budete kao jedno, da se slažete i dobro razumijete. Preko ljutnje se treba prijeći i zaboraviti na to“, otkriva Zagorka. „Treba pamtiti samo lijepe uspomene, a one ne tako lijepe pokušati što prije zaboraviti“ kaže ona. Zdravlje ih dobro služi. Iako ima 89 godina, Rade kaže da je po prvi put tek prije dvije godine posjetio ljekara, a sve to zahvaljujući neizmjernoj ljubavi i pažnji supruge Zage.
Na kraju oni poručuju mladima kako njegovati svoj brak u ovim teškim vremenima. Bračni par Đurić kaže da je jednostavno, „tamo gdje ljubavi ima, ima mjesta i za razumijevanje, strpljenje i praštanje, pogotovo treba imati mjesta za razgovor, jer kada uđete u godine i bolest uspori životni vijek, razgovor uvijek dobro dođe“.

V.B.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…