Zatražena blaža kazna za Mladena Milića zbog zločina počinjenog u Kotor-Varoši

Autor: Slaven Šubara / Datum: 28.01.2016. 23:32

Nakon ukidanja pravosnažne presude kojom je Mladen Milić osuđen na osam godina zatvora za zločin počinjen u Kotor-Varoši, Tužilaštvo BiH je zatražilo preciziranje optužnice, a odbrana blažu kaznu.

Pred Apelacionim vijećem, Tužilaštvo BiH je zatražilo da se precizira optužnica i da umjesto krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva bude navedeno samo ”ratni zločin”.

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Mirko Božović je kazao da će uzeti u razmatranje isključivo prijedloge u vezi s određivanjem visine kazne Mladenu Miliću jer nije ukinut dio presude koji se tiče činjeničnog stanja i krivice optuženog.

Branitelj optuženog Simo Tošić kazao je da predlaže da kazna bude u skladu s odredbama krivičnog zakona bivše Jugoslavije, te da se uzme u obzir vrijeme koje je proveo u pritvoru.

- Ako bi se izrekla kazna po starom zakonu, onda bi se stekli uvjeti da bude pušten na slobodu – kazao je Tošić.

Tužilaštvo BiH smatra da ovaj prijedlog odbrane treba biti odbijen kao neosnovan.

Milić je osuđen na osam godina zatvora jer je 6. juna 1992. godine pomogao jednoj osobi da iz kuće Nenada Tešića izvede trojicu braće Grgić i odvede ih do zgrade Općine, gdje su dvojica ubijena, a treći ranjen. Sud BIH drugostepenu presudu je izrekao u julu 2012. godine.

Međutim, Ustavni sud BiH zbog odluke Europskog suda za ljudska pravao blažoj primjeni zakona ukinuo je pravosnažnu presudu Miliću.

Milić se obratio Apelacionom vijeću istaknuvši da je postupao po naređenju i nije znao šta će se desiti s Grgićima.

- Iako nisam direktno nikoga ubio, osjećam krivicu jer sam kao vozač raspoređen da dovezem žrtve na mjesto gdje su ubijeni – kazao je Milić.

Odluku o visini kazne Apelaciono vijeće će donijeti naknadno, javio je BIRN – Justice Report.

IZVOR: FENA

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…