Zlatni dukat za Časni krst obezbijeđen za naredne četiri godine

Autor: Slaven Šubara / Datum: 19.01.2017. 20:40

Srpska pravoslavna crkvena opština Kotor Varoš organozovala je po prvi put manifestaciju plivanje za Časni krst na inicijativu opštinskog Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije. Generalni pokrovitelj bio je načelnik opštine Zdenko Sakan,

– Lijepo je danas biti Kotorvarošanin i biti u našem gradu. Već imamo za naredne četiri godine ljude koji su se prijavili da budu donatori dukata i ovo će sigurno prerasti u tradiciju. Veliki broj građana se okupio danas da vidi 16 momaka koje sve smatram pobjednicima, iako je samo jedan doplivao prvi do Časnog krsta. Lokalna zajednica će i ubuduće biti uz ovu manifestaciju, a zahvalio bih se svima koji su dali doprinos organizaciji – istakao je Sakan.

Arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić prezadovoljan je odzivom Kotorvarošana na prvo plivanje za Časni krst i zahvalio svima koji su doprinijeli da uspije ova viteška manifestacija.

– Evo dana koga stvori Gospod da se radujemo i veselimo njemu na današnji dan kada se Bog javi ljudskom rodu u tri lica kao Bog otac, Bog sin i Bog Duh Sveti i Isus kao Sin Božiji. Zahvaljujući dobrim ljudima poput Slobodana Petrovića, Alekse Vučanovića i drugih ove godine po prvi put u istoriji Kotor Varoša smo organizovali plivanje za Časni krst povodom našeg velikog praznika. Zahvaljujem se ovim divnim i hrabrim ljudima, ja ne bih imao takve hrabrosti po ovakvom vremenu da skočim u vodu i zato ih sve smatram pobjednicima, ali i narod koji se okupio u velikom broju. Sve naše pravoslavne hrišćane pozdravljam sa pozdravom Bog se javi – rekao je Narić.

Borislav Bogdanić prvi je pobjednik plivanja za Bogojavljenski krst koje je danas održano u Kotor Varošu, drugo mjesto u ovom viteškom nadmetanju zauzeo je Dejan Simić, a treće Mirko Glamočak. 

Za Časni krst su plivali: Bojan Maksimović, Boris Lakić, Saša Vuković, Marinko Škrbić, Saša Đukić, Ilija Božić, Milutin Đurić, Radovan Radivojević, Karađorđe Marinković, Dragan Lazić, Stojan Savić, Sanjin Kršić i Marko Malijević. Svi učesnici dobili su prigodne poklone koje su obezbijedili Aleksandar Saša Petrović i opština Kotor Varoš.

Sa obala Vrbanje i mosta u naselju Kotor hrabre plivače pozdravilo je oko 1.000 građana Kotor Varoša, koji su oduševljeni početkom nove tradicije u Kotor Varošu.

Prije nadmetanja do mosta u Kotoru došla je litija koja je prošla gradom od hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Kotor Varošu gdje je ujutru služena sveta liturgija.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…