Zločin u Serdarima: Žalbe na presudu

Autor: Slaven Šubara / Datum: 14.07.2016. 16:20

Nermin Mujanović, koji je prošle nedelje u Lincu osuđen na 10 godina zatvora zbog masakra nad Srbima u selu Serdari u BiH, podnio je žalbu na presudu, a žalbu je podnio i državni tužilac jer smatra da je kazna suviše blaga, javio je Tanjug.

Suđenje u vezi masakra nad srpskim civilima tokom rata u BiH time će morati ponovo postati predmet rasprave pred sudskim instancama.

Pored advokata Mujanovića žalbu na presudu je uložio i državni tužilac, saopštio je Pokrajinski sud u Lincu.

Tužilac Doris Fiala smatra da je visina izrečene kazne premala, jer se Austrijancu iz BiH  prebacuje 16-ostruko ubistvo, trostruki pokušaj ubistva, kao i paljenje kuća.

Podsećamo, Mujanović je osuđen za učešće u muslimanskom napadu na srpsko selo Serdari na terotoriji Kotor Varoš 17.septembra 1992.

Oko 20 muslimana je tog dana u mestu Serdari ubilo sedam muškaraca i sedam žena, kao i dvoje dece, te zapalilo šest kuća.

Četiri vođe tog napada su pre dve godine u Sarajevu osuđene na kazne zatvora u trajanju od 9 do jedanaest i po godina, ali su prošle godine te kazne poništene, i u novom suđenju je jedan osuđen na 11 godina zatvora, dvojica su oslobođena, a četvrti je u međuvremenu preminuo.

Tokom suđenja pojavilo se i ime Austrijanca iz BiH koji živi u Lincu, što je dovelo do pokretanja suđenja u Austriji.

Suđenje za masakr počinjen tokom sukoba u BiH počeo je u decembru prošle godine, a tokom 23 dana suđenja saslušanje je oko 30 svedoka.

Porota od 6 članova, nakon višečasovnog zasedanja, jednoglasno je ocenila da je Mujanović  krv po optužnici.

Dalje je porota donela odluku da se žrtvama napada, koje su preživele, isplati  odšteta za pretrpljeni bol.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…